Verzorging van een klarinet

Een klarinet is een mooi instrument, dat met zorg moet worden bewaard en onderhouden.
Heel belangrijk is dat de klarinet na ieder gebruik met een klarinetten wisser gereinigd wordt. Hout houdt niet van vocht! Het riet moet ook droog worden gemaakt. Ook het kurk aan het uiteinde van ieder deel van de klarinet moet regelmatig met een beetje kurken-vet glad worden gehouden, Doe dit bij voorkeur na het spelen. Het vet heeft dan de tijd om in de kurk te trekken. Ook is het verstandig om regelmatig de schroefjes te controleren en te kijken of ze niet te vast of te los zitten.

Je kan je klarinet het beste in de huiskamer bewaren. Houd hem uit de buurt van vocht, kou, hitte en hele droge lucht, aangezien dat het materiaal kan aantasten. Door plotselinge grote temperatuurverschillen kan het hout zelfs gaan scheuren, waardoor de klarinet waardeloos wordt, omdat grote scheuren niet meer (of met verlies van klank) kunnen worden gerepareerd! Kleine scheuren kunnen goed worden gerepareerd.

Als je een nieuwe klarinet hebt gekocht, wees dan voorzichtig: Er is een grotere kans op scheuren. Sommige producenten en/of winkeliers bieden echter garantie op het hout (meestal 1 jaar). In dit geval: wees ook niet te voorzichtig! Het hout kan beter binnen de garantietijd scheuren als erna.

Als je deze tips opvolgt, en zorgt dat je klarinet veilig wordt opgeborgen, kan je er heel lang plezier van hebben!!

klarinet